Verem (Tüberküloz) hastalığı mutlaka göğüs hastalıkları , konunun uzmanı kişiler tarafından yapılmalıdır. Tüberkülozun tedavisi standart bir tedavidir. Tüberkülozda kullanılan ilaçları vardır. Tedavileri standarttır. 6 aylık bir tedavi süresi vardır. Başlangıçta 2 ay yoğun bir tedavi , tüberküloz mikrobunu yok etmeye yönelik bir tedavi devamında 4 ay civarında da toplam 6 ay olacak şekilde idame tedavisi yapılır. Tüberküloz hastalığı hastalığın yaygınlık derecesine göre ayaktan ya da hastanın yatırılıp toplumdan izole edilmek suretiyle tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Kullanılan ilaçların mutlaka düzenli olarak alınması gerekir. Eksik kullanıldığı takdirde direnç tüberküloz gelişme olasılığı yüksektir. Hekiminde mutlaka hastanın ilaçlarını aldığından emin olması ve düzenli takipler yapması gerekir. Ayrıca bu süre içinde kişilerin beslenmesine de dikkat etmesi , en azından vücut direncinin düşmemesi için önemlidir.
Veremden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Verem aşısı yenidoğan döneminde ve ilkokul döneminde aşı programında vardır. Aşının koruyuculuğu % 0 ile 80 arasında kabul edilmektedir. Tartışmalıdır fakat verem aşısı yapılan kişilerde tüberkülozun ağır formu olan milliyer tüberküloz ve menenjit tüberküloz denilen hastalıkların daha hafif atlatılmasına neden olacağından dolayı verem aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından aşı programlarına alınmıştır.
Verem hastalığında en bulaştırıcı hasta grubu kaviteli denilen yani akciğerlerinde yara olan hastalardır. Bu kişilerin balgamlarında ya da solunum sekresyonlarında tüberküloz mikrobu çok yoğun olacağı için bu kişilerin bulaştırıcılığı çok fazladır. Korunmada bu kişiler ile temastan kaçınmak önemlidir ve yayma pozitif kişilerin kaviteli tüberküloz kişilerin çok iyi tedavi edilmeleri gereklidir. Çünkü tüberkülozda esas bulaştırıcı olan kişiler bu grup hastalardır.
Dirençli Tüberküloz ( Verem ) Tedavi Edilir Mi?
Bu hastalarda direnç geliştikten sonra yani kişide dirençli tüberküloz olduktan sonra tedavisi çok güç olan hastalıktır. Tedavi süreleri ve maliyeti çok artmaktadır. Dirençli tüberküloz tedavisi normalde tüberküloz tedavisi standart 6 ay olmasına rağmen dirençli tüberküloz tedavisi 18-24 ay hatta daha da uzayabilmektedir. Tüberküloz ilaçlarını direnç geliştiğinden dolayı mevcut ilaçların bir kısmı kullanılmayacağından dolayı başka antibiyotikler tedaviye eklenmektedir. Tedavi süresi çok uzun olmaktadır. Maliyeti de çok artmaktadır. Dolayısıyla önemli olan tüberkülozda direnç gelişmesini engellemektir.
Dirençli tüberkülozun tedavisinde mevcut ilaçlara direnç geliştiğinden dolayı normalde tüberküloz tedavisinde kullanılmayan bir takım antibiyotikler eklenmektedir. Bunların tüberküloza etkisinin az olmasından dolayı tedavi süreleri normalden çok daha fazla uzamaktadır. Bazı olgular ve kişilerde eğer hastalık belli bir bölgede sınırlı ise bu hastalarda cerrahi ile o bölgenin çıkartılması tedavi şansını arttırmak açısından tedavide yer vardır. Dirençli tüberküloz gelişen hastaların mutlaka gözetim altında, hastanede uzun süre yatarak ve ilaçları aldığından emin olunarak tedavi edilmesi gerekir. Tedavisi mutlaka bu hastalıkla ilgili merkezlerde yapılması gerekir.
Dirençli Tüberküloz Ne Demektir?
Dirençli tüberküloz tamamen hastanın eksik ilaç kullanmasından , düzensiz ilaç kullanmasından ya da uzman olmayan kişiler tarafından yapılan tedavilerdeki eksik sonucu gelişen insan yapımı bir durumdur. Kişinin mikrobu mevcut olan tüberküloz ilaçlarına karşı direnç kazanır.
Mevcut ilaçlarla tedaviye başladıktan sonra kişiden alınan balgam örneklerinde tüberküloz mikrobunun hala olması , hastalığın belirtilerinin devam etmesi durumunda dirençli tüberkülozdan şüphelenmek gerekir. Bu gibi durumda direnç testleri ile ilaçlara karşı direnç gelişip gelişmediği kesinlik kazandırılması ve direnç varsa tedavi protokollerinin ona göre düzenlenmesi gerekir.
Verem İçin İlaç Tedavisi Dışında Neler Yapılmalıdır?
Verem hastalığında tedavide en önemli şey ilaçların düzenli ve eksiksiz olarak kullanılmasıdır. Tüberkülozun tedavisi standarttır. 6 ay boyunca ilaçların belirtilen sürelerde,düzende ve dozlarda alınması gerekir. Tedavide en önemli şey budur.
Birlikte bulunan yerlerdeki kişilerin hasta olmalarını engelleme açısından onlarında 6 ay süresince ilaç tedavisi almaları gerekir. Bunu yine uzman hekim tarafından planlanması gerekir. Verem hastalığı hastalığın yaygınlığına göre ayaktan ya da hastanede yatırılarak tedavi edilebilir. Kişi bazen kendini iyi hissedebilir. İlaçları eksik alabilir ya da almayabilir. Bu gibi durumlarda direnç tüberküloz gelişmektedir. Genellikle tedavi başlandıktan sonra 10-15 gün içerisinde çok ciddi bir şekilde mikrop bulaştırıcılığı azalmaktadır. Dolayısıyla tedavinin başlangıcı çok önemlidir.