Portakal soymanın iki yöntemi vardır. Birisi tamamen profesyoneldir. O yöntemle alınan portakalı pastaların üzerine dekorasyon olarak koyabilirsiniz. Diğeri ise yemeye yönelik bir yöntemdir.
Birincisi portakalın üst ve alt kısımları bıçağımızla kesiyoruz. Ondan sonra elma soyar gibi kenarındaki kabukları kesiyoruz. Portakalın her bir dilimi için izleri vardır. O izlerden portakalı kesiyoruz. Beyaz kısmını kesip bıçakla diğer tarafı hafifçe çıkarıyoruz.
İkincisi ise portakalın üst kısmını kesiyoruz. Ondan sonra daha kolay soyulabilmesi için bıçağımızın sivri ucuyla hafifçe et kısmını zedelemeden hafifçe kestiğimiz üst kısımdan portakalı döndürerek içinden kabuğunu etten ayırıyoruz. Tekrar bıçağımızın sivri ucunu kullanarak yukarıdan aşağı doğru içerisine girmeden hafifçe çizikler atıyoruz. Daha sonra elimizle kabukları soyuyoruz.