ismail TOSUN
loading...

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer? Nedenleri?

Kulak ağrısının nedeni kulak kaynaklıysa yani dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı kaynaklıysa kişinin kendi başına yapabileceği şey basit ağrı kesiler kullanmaktadır. Mide de bir problem varsa mideye dokunmayan ilaçlar seçilmelidir. Kulak yolunun girişine hafif ılıtılmış teni yakmayacak havlu konulabilir. Halk arasında bilinen kulağa zeytin yağı damlatma mantıklı bir çözümdür ama bunun için kişinin kesinlikle kulak zarının delik olmadığına emin olması gerekir. Hafif ılıştırılmış kulağı yakmayacak sıcaklıktaki zeytin yağını kulağa 2-3 damla damlatacak şekilde o kulağın üstte olacak şekilde bir kaç dakika yatabilir.

Kulağa antibiyotikli damla damlatmak ya da kendi başına gidip antibiyotik başlamak çok mantıklı değildir. çünkü kulak ağrısı nedeni tek dış kulak yolu ya da orta kulak iltihabı değildir. Kulak ağrısının yansıyan ağrıları örneğin diş apsesi olabilir, çene eklem sorunu olabilir. Bu gibi sorunlarda antibiyotik kullanmak anlamsız olacaktır. O yüzden kişinin yapabileceği olabildiğince ılık havlu koyabilir.

Kulak Ağrısının Nedenleri?

Kulağı üç bölüm halinde incelersek dış kulak,orta kulak ve iç kulaktır. Kulak ağrılarının çoğunluk nedeni dış kulak ve orta kulaktır. Kulak dışı nedenler ise çok çeşitli olabilir. Çünkü kulağın ortak sinire sahip olduğu pek çok yapıdan kaynaklıdır. Bunlar geniz bölgesi olabilir, yutak olabilir, bademcikler olabilir,boğazın fareks denilen bölgesi olabilir. Bunların dışında boyundan kaynaklanan herhangi bir lenf bezi olabilir. Beyin kaynaklı olabilir. Kulak etrafında saçlı derideki enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Birde çene eklemi hatta dişlerden kaynaklanabilir.

Çocuklarda daha çok kulak ağrısının nedeni kulak kaynaklı olanlarda orta kulak görülürken yetişkinlerde dış kulak kaynaklı görülmektedir. Kulak dışı yansıyan ağrılarda ise çocuklarda boğaz iltihabı iken yetişkinlerde diş ve çene kaynaklıdır.

Kulak ağrısına yol açan etken kulak ile ilgili olabileceği gibi kulak dışı olabilir. Bu nedenle kulak ağrısı için başvuran kişiler sadece kulağa değil yansıyan ağrıya yol açabilecek diğer bölgelere de bakılmalıdır.

Kulak Basıncı Arttığında Ağrıya Neden Olur Mu?

Kulağın havalanmasını sağlayan östaki tüpü  kulakla burun arasında yer almaktadır. Genze açılmaktadır. Bu tüpün herhangi bir nedenle tıkanması geçirilen nezle, gripler olabilir, östaki tüpünün gelişimsel olarak ağzının darlığı olabilir, o bölgeyi tıkayan geniz eti gibi özellikle çocuklarda bazı tıkayıcı nedenler olabilir. Bu durumlarda kişi basınca maruz kaldığında yeterli havalanma olmadığında kişide şiddetli bir kulak ağrısı ortaya çıkar.

Kişi nezle , gripli olarak uçağa binmek zorunda ise bu durumda bazı şeyler yapmak durumdadır. Kulak basınçtan dolayı ağrı yapmasın. En basiti çene eklem sorunu yoksa sakız çiğneyebilir. Uçağa gitmeden 1 saat önce burnuna burun açıcı sıkabilir. Uçuştan 1 saat önce 6 saatte bir tekrarlamak kaydıyla dekonjestan haplardan kullanabilir. Bu kişilerin kesinlikle tansiyon, kalp,şeker, prostat  gibi sağlık sorunlarının bulunmaması gerekmektedir.

 Kulak Ağrısı Tipinden Ağrının Nedeni Anlaşılır Mı?

Kulak ağrısının bazı özellikleri bunun nedeninin anlaşılmasında bazı ipuçları verebilir. Kulak ağrısının yerleşimi yani kulak bölgesinde olup olmadığı beraberinde boğaz ağrısının olup olmadığı , üst solunum yolları enfeksiyonları gibi burun akıntısı , öksürük gibi ek şikayetlerin olup olmaması kulak ağrısının neye bağlı olabileceği hakkında ipucu verebilir. Kulak ağrısının yerleşiminin daha çok kulak arkasına doğru yerleşmesi veya üst kısmına doğru yerleşmesi çene ve diş kaynaklı olabileceğini gösterebilir.

İşitme kaybı yok , hiç bir tıkanıklığı yok , boğaz iltihabı yok, burun tıkanıklığı yok , öksürük yok ise kulak kaynaklı değildir. O zaman kulak dışı nedenlere bakmak gerekir. Özellikle dişlerini gıcırdatan , sıkan bazı çene oynatma tiklerine sahip olan kişilerde özellikle sabah kalktıklarında şiddetli kulak ağrılarına çene eklemi kaynaklı ağrılar olarak geçmektedir. Bunlar yansıyan ağrılar şeklinde kulak ağrısı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Kulak Ağrısının Oluşmaması İçin Kulak Bakımı Nasıl Yapılır?

Kulak ağrısından kaçınmak için kulağın kendi haline bırakılması gerekir. Kulak kendi bakımını yapabilen bir organdır. Kir adı verilen ve halkın devamlı temizlemeye çalıştığı salgı aslında kulağı koruyan bir nevi antibiyotiği gibidir. Kulağı kurcalamamak gerekir. Özellikle pamuklu çubuklarla veya değişik materyallerle kulak içindeki bu salgının uzaklaştırılmaması gerekir. Bunun dışında kulağın kendine ait florası vardır. Yani kendini koruyan bazı iyi huylu mikroplar barındırır. Bunların kurcalanarak veya ıslatılarak çoğaltılması kendi başına dış kulak iltihabı yapacağı için olabildiğince hijyeninden emin olunmayan havuzlara, denize girildiğinde çok hafifçe parmağa pamuk dolanarak o bölgenin kurulanmasını sağlamalıyız.

Kulağın kendi koruyucu salgısı yeterli değilse asidik salgı olduğu için bir nevi asidik salgı kulağa damlatılmalıdır. Bu da hem doğal, kulak zarına zarar vermeyecek olan eşit oranda kaynatılmış soğutulmuş su sulandırılmış elma sirkesi veya limon olabilir. İki üç damla elma sirkesini kaynatılmış soğutulmuş su ile iki üç damla kulağa damlatılarak kulağa koruyabilirsiniz.