ismail TOSUN
loading...

Kolesterol Ne Demektir? Neden Yükselir?

 

Kolesterol yağ yapısında bir maddedir.  Kanda lipoprotein adı verilen maddelerle taşınmaktadır. Kolesterol vücudumuzda bebeklikten itibaren bulunan bir maddedir. Gelişim çağında gelişime yardımcıdır. Bazı hormonların yapısına , hücre zarının yapısına girmektedir. Kanda kolesretolü taşıyan lipoprotein denilen maddeler iki tanedir. Biri HDL ( Hight Density Lipoprotein ) diğeri de LDL ( Low Density Lipoprotein ) dir. Zararlı ya da faydalı bilinen kolesteroller HDL ve LDL dir.

Kolesterol Neden Yükselir?

Kolesterolün yükselmesinin nedeni beslenme ile alakalıdır. Doğru beslenme şekli ile kolesterol düzeyini normal sınırlara yakın tutmak mümkündür. Ancak çok doğru beslenmeye rağmen bazı kişilerde kolesretol düzeyinin yine de yüksek olduğunu görebiliriz. Kolesretolün büyük çoğunluğu karaciğerde yapılır. Her kişinin karaciğeri değişik kapasitede kolesretol üretir.

Karaciğerdeki kolesretol yapımını beslenme çok ciddi anlamda etkilemek ile birlikte genetik yapılarda çok fazla etkilemektedir. Fazla tüketilen alkol karaciğerdeki kolesretol  yapımını arttırır. Az miktarda alınan  alınan alkol veya az miktarda alınan özellikle kırmızı şarap karaciğerde kolesretol yapımını azaltır. Alkol alımı kolesretolü olumsuz yönde etkilemektedir.

Kolesretolü Düşürmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Kolesretolü düşürmek için doğru beslenmek gerekir. Beslenmeninde esas ana maddesi doğru yağ seçimidir. Katı yağ ve margarinlerden kesinlikle uzak durmak gerekir. Sıvı yağları çok fazla tüketmemek kaydıyla tercih etmek gerekir. Zeytin yağı, soya yağı, kanala yağı bu tip yağlar kolesretolden oldukça fakirdir. Ama yinede çok miktarda tüketilmemelidir. Etlerden tavuk eti ve balık etini tercih edip onlarında derilerinden uzak kalmak gerekir. Kırmızı et ikinci planda olmalıdır. Mümkün olduğunda az tüketilmelidir. Ayda bir iki defa olabilir. Süt , yoğurt, peynir bol miktarda kolesretol içerir. Bunların az yağlı olanlarını veya yağsız olanlarını tercih etmek gerekir.

Kolesretol Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Kolesretol kendi başına bir hastalık değildir. Risk faktörüdür.  Kalp ve damar hastalıkları için risk faktörüdür. Damar hastalıkları geniş bir grubu içine almaktadır. Beyin, böbrek, bacak, kalp, aorta denilen büyük damarın hastalığı bunların hepsi kolesretol yükselmesi ile oluşur. Dolayısıyla kolesretol bütün organlarda tıkayıcı damar hastalığı yapabilir.

İyi Ve Kötü Kolesretol Arasında Ne Far Vardır?

LDL zararlı kolesretol demektir.  HDL faydalı kolesretol demektir. Aslında bunlar kolesretol değil kolesretolü taşıyan protein yapısındaki maddelerdir.

Özellikle damar duvarının içinde kolesretol birikmesi LDL nin kolesretolü damar duvarının içine taşıması ile olmaktadır. HDL de bunun tam tersi etki yapmaktadır. Damar duvarından  damarın birinci ve ikinci tabakası arasında biriken kolesterolü dolaşıma taşımaktadır. Zaralı ve faydalı kolesterolden ziyade kolesterolü taşıyan maddeleri zararlı ve faydalı etkiler söz konusudur.