Karakalem resim yaparken saçlar kafatasının hemen üzerinde yer alır ve alına pay çıkartacak şekilde yapılır. Portresi yapılan kişinin karakteristlik özelliğini verecek şekilde yerleştirilir. Burada önemli olan iç desen dediğimiz çizgilerin dıştaki konturlerle birlikte yer almasıdır.
Saçlar tek tek değil genelde bir bütün olarak düşünülebilir. Tel tel yapılırsa illustratif bir anlatıma yol açabilir. Bu nedenle onları önce yine her zaman portrenin bütününde ve ayrıntılarında düşündüğümüz gibi tonal anlamda düşünüyoruz ve bir koyudan açığa gidiş olarak düşünüyoruz. Sonra ayrıntılarını yavaş yavaş yerleştiriyoruz. Bütünden ayrıntıya giden bir tavrımız olmalıdır.
Daha lekesel daha çizgisel anlatılabilir.Bu her zaman kişinin özgün seçimine bağlıdır. Ama hiç bir zaman için koyu ve açık alanlar unutulmamalıdır. Hacimlendirmeyi sağlayan onun ışığa göre yönelişidir. Örneğin bir baş için üst bölge her zaman için sağdan ışık alıyorsa daha aydınlık alınla beraber fakat ışığa ters düşüyorsa aynı portrenin genelinde olduğu gibi koyu alanın içinde yer alır. Saçlarda bu koyu alanın içinde yer alacağı için detayları daha az gözükerek tonlama olarak çalışma imkanını verir.