ismail TOSUN
loading...

Diz Ağrısı Nasıl Geçer? Nedenleri?

Diz ağrılarının tedavisinde en önemli başlangıç ilkesi hastalığın isminin konmasıdır. burada yapılan en büyük hata her ağrıyı ağrı kesici ile tedavi etmeye çalışmaktır. Oysa ağrı vücudun bir alarmıdır. Ağrı varsa bir problem var demektir. Örneğin dizinizde menisküs yırtığı varsa ve ağrı yapıyorsa ağrı kesici alarak menisküs yırtığının neden olduğu ağrıyı geçici olarak ortadan kaldırabilirsiniz. Fakat yırtık olan menisküsün dizinize yapmış olduğu hasarı gizlemektedir. Yani ağrının bu şekilde maskelenmesi dizinize yarardan çok zarar getirecektir.

Hekimler diz ağrısının ne zaman gerçekleştiğini, yürürken mi ,otururken mi ,gece mi, merdiven inip çıkarken problemler yaşanıyor mu diye sorular sorduktan sonra dize el ile muayene yapılmaktadır. Diz muayenesi yapıldıktan sonra gerekli tetkikler istenmektedir. MR, röntgen gibi .Bütün bu aşamalar tamamlandıktan sonra hastalığın teşhisi o şekilde konulmaktadır. Örneğin menisküs yırtığının ilaçla ya da ağrı kesici ile tedavisi mümkün değildir. Çünkü menisküs yırtığı dizin kıkırdağını bozacağından dolayı bu yırtığın mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. Ya da dizde kireçlenme hastalığı olabilir. Kireçlenme hastalığının dereceleri vardır. Başlangıç derecesindeki bir kireçlenme hastalığına cerrahi tedavisi uygulanmaz. İlaç ve fizik tedavi ile iyileşebilir. Ama çok ileri gitmiş kireçlenme hastalığında diz şekli bozulmuş, bacaklar C  şeklini almış iyice eğilmiş ise ilaç ve fizik tedavisinden hiç bir şekilde fayda görülmemektedir. Burada cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Diz Ağrısı Hangi Sebeplerden Kaynaklanır?

Diz ağrısının muhtelif nedenleri vardır. Bugün için yaş gruplarına göre bakılırsa genç yaş gruplarında yani 50-55 yaş altı hasta grubunda en sık diz ağrı nedeni menisküs yaralanmaları, sportif olaylar sonrasında ortaya çıkan bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları diz ağrısının en başta gelen nedenlerindendir. 55-60 yaş üzerine çıkıldığı zaman diz ağrısının en başta gelen nedenleri diz ekleminin kireçlenmesidir. Diz ekleminin kireçlenmesi insan ömrünün uzaması ile birlikte tüm dünyada en çok karşılaşılan hastalıktır ve diz eklemi de en çok kullanılan , yıpranan eklem olduğundan diz kireçlenmesi çağın sorunu haline gelmektedir.

Bunların dışında dizin romatizmal hastalıkları vardır ki bunlar romatizmanın tipine göre çocukluk çağında,ergenlik çağında,gençlik çağında başlayabilir.

Diz Ağrısını Hafifletmek İçin Evde Neler Yapabiliriz?

Başlangıç aşamasındaki bir diz ağrısını hafifletmek, azaltmak, ortadan kaldırmak için evde yapılması gereken şeyler bir takım şeyler vardır. Diz ekleminin etrafında çok önemli kaslarımız vardır. Bunlar yürümemizi sağlamaktadır. Ne zaman diz eklemi çevresindeki kaslar zayıflamaya başlar ise diz binen yükler artar. Diz kasları da daha az hareket etmeye başlandığı zaman , asansör kullandığımız zaman, daha az yürüdüğümüz zaman zayıflamaya başlar. Bunlar zayıfladığında dizin üst ve alt kemiğine binen yük artar.

Diz ağrısını hafifletmek için evde yapılacak en nemli şey egzersizlerdir. Yani diz çevresi kasları kuvvetlendirmektir. Bunun  yanı sıra örneğin başlangıç aşamasında kireçlenme var ya da spor yaralanması söz konusu ise egzersiz yaptıktan sonra soğuk buz uygulamaları da diz ağrınızı kontrol altına alacaktır. Doğrudan ağrı kesici kullanmak yerine daha doğal yöntemler olan egzersiz ve soğuk uygulaması ile dizin ağrısını kontrol etmek hastalığın başlangıç aşamasında yapılabilecek en mantıklı tedavi yöntemidir.

Diz Sorunları Yaşamamak İçin Dizimize Nasıl Daha İyi Bakmalıyız?

Diz eklemini sorunlardan ve hastalıklardan uzak tutmak için dizimize iyi bakmamız gerekir. Bu da en başta yapılacak iş fazla kilo almamaktır. Çünkü almış olduğumuz her bir kilo dizimize 3-5 ile çarpılarak gelmektedir. Yani normal vücut ağırlığınız 60 kilo ise 5 yıl içinde 60 kilonun üstüne 10 kilo koyduysanız dize binen yükler almış olduğunuz 10 kiloyu 3 ile 5 ile çarparak 30-50 kilolara çıkacaktır. Dize binen bu fazla yükler diz eklem kıkırdağının erken dönemde yıpranmasına , bozulmasına ve hatta diz ekleminin kireçlenmesine neden olacaktır.

Günlük yaşantımızda merdiven inip çıkıyoruz, oturup kalkıyoruz bunlar yapmamız gereken hareketlerimiz ve her insanın da bunları yapması en doğal hakkıdır. Ama bunun dışında oturma alışkanlığı olarak eğer siz otururken dizinizi altınıza alarak oturuyorsanız diz kapağı kemiğinizin arkasındaki kıkırdağı diğerlerine göre çok daha erken bozacaksınız. Yani dizinizi yere koyarak iş yapmak, dizinizin üzerinde uzun süre oturmak, gece uyurken dizinizi iyice karnınıza çekerek uyumanız bunların hepsi diz ekleminizin erken dönemde bozulmasının nedenlerindendir.

Diz Hastalıklarında Ağrıya Eşlik Eden Belirtiler?

Diz hastalıklarında ağrı dışında buna eşlik eden bazı belirtiler vardır. Bu tabi hastalığın cinsine göre farklı belirtiler şeklinde karşımıza çıkabilir. Örneğin menisküs yırtığı ya da bağ kopması gibi bir problem varsa ağrıya eşlik eden bulguların en başında gelen dizde kitlenme ya da takılma gibi olaylar ortaya çıkabilir. Ayakta dururken ya da adım atarken diziniz aniden boşalabilir. Bunun nedeni araya girip çıkan menisküs parçası ya da dizin içerisindeki eklem faresi olabilir.

Örneğin bir diz kireçlenmesi söz konusu ise ön plandaki bulgu ağrıdır fakat ağrıya eşli eden bulgular vardır. Bunların en başında diz eklem hareketlerinin kısıtlanmasıdır. Bunu da merdiven çıkarken dizinize yavaş yavaş güvenememeye başlarsınız. Yani basamağı çıkarken ya da inerken o diz sizi tutmayacakmış gibi olur. Ağrı dışında bir güvensizlik ortaya çıkar. Romatizmal hastalıklarda da diz eklemi gittikçe zayıflamaya başlar. Ağrının yanı sıra eklemde bir zayıflık, güçsüzlük ve güvensizlik ortaya çıkar. Elinizi dizinizin üstüne koyduğunuzda dizinizin daha sıcak hissedersiniz. Neredeyse iltihabi bir hastalığı hatırlatan tarzda ısı artışı vardır. Bunun dışında diz ekleminde tümör ve benzeri hastalıklar varsa ağrının yanı sıra dizinizde ele gelen şişlikler ortaya çıkmaktadır.