ismail TOSUN
loading...

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? Nedenleri?

 

Önemli bir sebep yoksa boğaz ağrısı yapan virüse o bölgeyi rahatlatacak gargara, pastil gibi lokal tedaviler uygulanabilir. Yiyecek ve içeceğe dikkat ederek sıvı alımını en üst düzeyde tutmak gerekir. Viral bir enfeksiyon olduğu için bağışıklık sistemini desteklemek açısından vitamin veya benzeri ilaçlar kullanılabilir. Çok özel durumlarda ileriye yönelik bakteriyal enfeksiyona dönüşmemek adına koruyucu denilen düşük dozda geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılabilir.

Bakterilerin sebep olduğu boğaz hastalıklarında o bakterinin ne tür bakteri olduğu tespit edilirse tam olarak ona yönelik ilaçlar kullanılabilir. Ancak o bölgeyi hasta edecek bakteriler bilindiği için geniş spektrumlu antibiyotiklerle daha yüksek dozda daha uzun süreli bir tedavi uygulanır. Uzun süre denildiğinde 7 ile 10 gün arası kullanılmalıdır. Daha kısa kesilen antibiyotiklerde oradaki hastalık iyileşmiş olsa bile o kişide kullanılan antibiyotiğe karşı direnç gelişimi başlamaktadır. Bu daha sonra gelişecek enfeksiyon tedavilerinde önemli zorluk olarak çıkmaktadır.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısının en önemli sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar mikrobik hastalıklardır. Bunların içinde akut faranjit denilen hastalıklar vardır. Bunlar farklı farklı mikroplardan olabilir ve farklı mikroplar aynı tip şikayetlere sebep olabilir. Ama hastanın tedavisi mikrobun tipine göre çok farklı şekillerde tedavi edilmesi gerekebilir. Burada kastedilen şey en önemli mikroplar grubu virüsler ve bakterilerdir. İkisinin tedavi yöntemleri çok farklıdır.Virüsler kendi kendilerini 1 hafta içerisinde iyileşen hastalıklar iken bakteriler de antibiyotik kullanımını gerektiren tamamen farklı bir tedavi süreci vardır.

Enfeksiyonlar haricinde bir çok hastalık yine kendisi ya da başka yöntemle boğaz ağrısına sebep olabilir. Örneğin boğazın kendi enfeksiyonu olmamasına rağmen burundan,sinüsten akan ya da o civarda akciğerden kaynaklanan akıntılar boğazda tahrişe sebep olarak boğaz ağrısına sebep olabilirler.

Boğaz Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Özellikle uzun süren boğaz ağrıların sebebi kronik faranjittir. Kronik faranjit mikrobik enfeksiyona bağlı olmayan hastalıklar haricinde boğazın tahrişi sebebi ile ortaya çıkan oradaki mukozanın bir tür iltihabıdır. Burada altta yatan sebep çok önemlidir. Çünkü hem tedavi sürecini etkiler aynı zamanda da ne kadar süreceğini de belirler. Burada en önemli nokta altta yatan başka faktörün olup olmadığını tespit edilmesidir. Örneğin kimyasal faktörler sigaradır. Sigarayı kesmediğiniz sürece tam netice almak mümkün değildir.

İkinci problem mide kaynaklı mide öz suyunun boğaza gelerek boğazın mukozasını tahriş etmesidir. Üçüncüsü burun ,akciğer ve sinüslerin enfeksiyonu boğazdan geçerken akıntıyı öksürük, balgam gibi durumlarda boğazda kronik faranjite yol açması mümkündür. Bunların haricinde bir de sistemik hastalıklar vardır. Örneğin kansızlık esnasında boğaz ağrısı ortaya çıkabilir. Bir takım tiroid ve guatr hastalıklarında boğaz ağrısı ortaya çıkabilir. Boyun bölgesine yerleşimli iritasyonlar boğaz ağrısına sebep olabilir.

Boğaz Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Eğer boğaz ağrısı akut bir enfeksiyona bağlı ise ya da ihmal edilirse daha ciddi kronikleşebilecek ,sonuçları önemli olabilecek başka enfeksiyonlara yol açar. Bu enfeksiyonlar haricinde bazı ciddi  sistemik hadiselere kadar gidebilir. Basit bir virüs enfeksiyonu ile başlayıp çok ciddi kronikleşmiş sinüzit yada kronikleşmiş akciğer enfeksiyonları ile çok uzun yıllar mücadele edilmesi gereken hastalıklar olabilir.

Kronik faranjitler tedavi edilmezse hastalık ilerlemez ama hastada yarattığı yıpranmışlık çok artmaktadır. Bıkkınlık düzeyi artmaktadır. Başka psikolojik sebeplere yol açabilmektedir. Bu hastalıktan kurtulamayacağım inancı gelişmeye başlamaktadır.

Boğazı Ağrıyanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Sıvı tüketiminin mutlaka en üst düzeye çıkması gerekir. Yani normalde ne kadar sıvı tüketiliyorsa onun üstüne çıkması gerekmektedir. Yani günde 1,5-2 lt su tüketilmelidir. Soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Soğuk havalarda dışarı çıkarken ona yönelik boğazı sıcak tutmak gerekir. Tabi terlememek gerekir. Çünkü boğaz terleyip rüzgara maruz kalındığında daha da etkilenmektedir. Özellikle virüs enfeksiyonlarında çok yararlı olan vitamince zengin diyetle beslenmek gerekir. Bunlar taze sebze ve meyve demektir.

Çok sıcak şeyler yasaktır. İçerisinde çok acı olan yiyecekler tüketilmemelidir. En önemli faktörlerden bir tanesi sigaradır. O tür şikayeti olan hastalar ister kendisi içsin ister karşısındaki kişi içsin her iki durumda da mutlaka kaçınması gereklidir. Çay ve kahve iki farklı mekanizmadır. Boğazın mukozasında kurumaya sebep olmaktadır.