ismail TOSUN
loading...

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısını tedavi etmeden önce doğru tanı koymak gerekir. Doğru tanı konulduktan sonra eğer çok nadir rastlanan ağır hastalık grubunda ise yani beyindeki bir tümör benzeri enfeksiyon damar ile ilgili problem varsa onunla ilgili uzman tarafından acil hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Ama çoğunlukla baş ağrılarının altında bir neden yatmamaktadır. Yapısal bir hasar yoktur. Migren, gerilim baş ağrısı, küme baş ağrısı ve benzeri baş ağrıları yaygın rastlanan ağrılarıdır. Tedavide en sık kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Tanıya göre uygun ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar iki gruptadır. Atak ve ağrılar şeklindedir. Atak olduğunda atağı kolay atlatmak için yardımcı ilaçlar bir de atak sıklığını azaltmak için yardımcı ilaçlar kullanılır. Uygulanan farklı tedavi yöntemleri de vardır. Aslında en doğru yaklaşım hastalığın  nedenini bulup neden yönelik tedavi etmektir. Diğer tedavi yöntemleri ile baskılanamayan ilaca rağmen olan baş ağrıları bir de günlük süren baş ağrısı denilen ilaç bağımlılığı gelişmiş baş ağrılarında daha farklı alternatif yöntemler denenmelidir.

Baş Ağrısının Nedenleri Nasıl Teşhis Edilir?

Baş ağrısının nedenleri, nasıl davranılması gerekildiğini ve tanısını koymak için öncelikle hasta ayrıntılı bir şekilde dinlenmelidir. Ağrının nasıl yaşandığı, nasıl başladığı, nereye yayıldığı, şiddetti, ara verip vermediği bunlar hekimi tanıya kolaylıkla götürebilir. Ayrıca nörolojik muayene denilen bedende yapılan muayene beyindeki problemleri ortaya çıkarabilir. Çünkü baş ağrılarının çok az nedeni beyindeki problemlerle ilişkilidir. Beyindeki tümörle, beyin damarlarındaki problemler, kanamalar , tıkanmalar, beyin zarlarının iltihabı , beyindeki iltihap gibi nedenler de baş ağrısı yapabilir. Bunları ayırt etmek çok önemlidir. Bunlar çok nadir rastlansa da çok ciddi ve acil tedavi gerektiren durumlardır. Ama onun dışında çok yaygın görülen hemen hemen herkesin yaşadığı baş ağrılarında belli bir problem yoktur. Çoğunluk baş ağrıları hastayı dinlemek hatta filme ve tahlile gerek görmeden hastanın tanısı konulabilir. Bu şekilde tanı konulan hastalıklar migren , gerilim baş ağrıları, küme baş ağrıları , sürekli ilaç kullanıma bağlı olan baş ağrıları bunlar baş ağrısını oluşturan %90 gruptur.

Baş Ağrısı Tipleri?

Baş ağrıları başı çevreleyen ve beyinden kaynaklanan ağrılar olabilir. Başı çevreleyen ağrılar, kaslardan, damarlarda, başı çevreleyen saçlı deriden kaynaklı olabilir. Baş ağrısı tipleri iki tiptir. Beyindeki problemlerden kaynaklı ve beyinden kaynaklı olmayanlardır. Beyinden kaynaklı baş ağrısı çok çok nadir görülmektedir. Çünkü beynin ağrı duyusu yoktur. Beyinden kaynaklı ağrılar tümörlerden, beyin içinde yer kaplayan oluşumlardan , apse gibi lezyonlardan bunlar yer kapladığı için kafa tası genişleyemediği için beyni sıkıştırarak neden olurlar. Damarsal yapılarda beynin yapısının iltihaplanmasından dolayı baş ağrısı ortaya çıkabilir. Bunlar çok nadir görülmektedir. Daha çok beyni çevreleyen kas, damar ve çene eklemi ile ilişkili baş ağrıları ortaya çıkabilir. Baş ağrısı çok yaygındır. Hayatı boyunca baş ağrısı çekmeyen hiç yoktur. Bunların en yaygını gerilim baş ağrısıdır. Bu kasların ve kaslı yapıların gerilmesi ile oluşur. Hayatı en çekilmez kılanı migrendir. En şiddetlisi küme baş ağrısıdır. Bir de ilaca bağlı olan sürekli baş ağrısı vardır. Toplumda görülen baş ağrı tipleri bunlardır.

Baş Ağrılarının Geçmesi İçin Kendimiz Ne Yapabiliriz?

Baş ağrılarının geçmesi için kendi kendimize yapmamız gereken şeyleri düşünürken öncelikle baş ağrısının ne olduğunu bilmek gerekir. Yıllardır yaşanılan migren , küme baş ağrısı , gerilim tarzı baş ağrılarında neler yapılabileceği düşünülebilir. Ama ilk defa karşılaşılan çok şiddetli farklı bir baş ağrısında öncelikle evde tedavi etmeye çalışmamalıyız. Ama bildiğimiz bir baş ağrısı tekrarlıyorsa özellikle migren türü  baş ağrılarında genelde ağrının başlangıcında her zaman kullanılan bazı ilaçlar vardır ve o ilaçlar içildiğinde kontrol edilebilir. İlacı almayı geciktirmişsek ağrı şiddetlenebilir. Ya da hiç ilaç kullanmayı sevmeyen birisi  isek önce kendimizi dinlemeliyiz. Bazı insanlara kahve iyi gelebilir , ışık, ses, gürültü, uyaranlı ortam, kokulu ortamdan uzaklaşmak sessiz karanlık yatak odasına çekilmek iyi gelebilir. Ama küme baş ağrısı çekiyorsak kıvranırız. Düz yatamayız. Ayakta durmak gerekir. Pencereyi açıp kafamızı dışarı çıkarmak gerekebilir. Yani ağrıya ne iyi geldiği ile ilişkilidir. Bize ne iyi geliyorsa onu yapmalıyız. Bazen soğuk buz uygulaması bile iyi gelebilir. Çünkü baş ağrılarının çoğunluğunda kafatası, saçlı derideki damarlarda genişleme olabilmektedir.

Baş Ağrısında Kullanılan Alternatif Yöntemler?

Baş ağrısı tedavisinde ilaçlar çok yaygın kullanılmaktadır.İlaçlarla çözüm bulunamadığında ya da hamile, karaciğer hastası gibi sistemik hastalıkları olan ilaç kullanmak istemeyen hastalar alternatif yöntemler denenmelidir.  Bunlar içinde Dünyada yaygın kullanılan yöntemler klasik tıbbın kullandığı botox uygulamaları, cerrahi yöntemler olabilir. Onun dışında tamamlayıcı tıp içinde kullanılan akupunktur en çok yaygın kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Akupunkturun baş ağrılarında başarı oranı %50 ye yakın olabilmektedir. Onun dışında nöral terapi çok daha yüksek başarılarda yaygın kullanılmaktadır. En uygun tedavi akupunktur olabilir, nöral terapi olabilir ikisini birlikte kombine edilebilir. Beraberinde nedenini bularak çözmek tüm baş ağrılarının nedenini bulmak bu şekilde çözmek ilaca bağlı baş ağrıları gelişmiş artık ilaçla çözüm olmayan hastalarda hayatlarını değiştirmek ve kurtarıcı rol oynayabilir.