ismail TOSUN
loading...

Ortanca bakımını nasıl yapabiliriz?

 

[highlight]Ortanca[/highlight] bakımı aslında zorluk yaratmayan çok kolay bakım olan bitkidir. Direkt güneş almayan yerlerde ortancanın düzenli sulandığı ortamlarda hızla gelişip serpildiğini görebiliriz. Ancak bütün sorun çiçek açması ve rengi ile ilgili olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle çok karanlık bölgelerde ortancanın çiçek açmadığını ve budama tarihleri geciktirildiği veya yanlış tarihlerde budandığı zaman çiçek açmadığını bunun dışında da doğru minerallerin toprağa verildiği durumlarda istenilen renklere ulaşıldığını görebiliriz. Örneğin toprağın alkalin ve asit durumuna göre ortancanın renkleri değişmektedir. Alkalin topraklardaki rengi maviden başlayıp bordo ve mora kadar gitmektedir. Asitli topraklarda çok güzel bir pembe ve asidi arttıkça beyaza doğru geçen renkler oluşmaktadır.

Toprakta alkalin miktarı arttıkça mor ve maviye kadar ulaşan renkleri gözlemekteyiz. Bunu alkali iyonize su ile yapılacak sulamada ulaşabileceğimiz gibi bitki besinlerinde alüminyum fosfat , süper fosfat denilen çiçekte koyu rengi oluşturan besin takviyelerinden de yararlanabiliriz. Toprağın asidesi 7 yi geçtiği zaman git gide alkaliye doğru ulaşmaktadır. Mavi rengi de bu şekilde elde edebiliriz. 7 nin altındaki durumlarda pembe ve beyaz renklere ulaşmak mümkün olacaktır.

[highlight]Ortanca[/highlight] da çok fazla hastalık görmemekle birlikte salyangozun sebep olduğu yaprak uçlarındaki delikleri veya mantari hastalıkların sebep olduğu yapraklardaki siyah lekeler ve köklerindeki beyaz mantari bulaşıkları gördüğümüz zaman ilgili ziraai ilaçları satan yerlerden ilgili ilaçları temin ederek mücadelesini yapabiliriz.