Motosiklet zinciri motorun en önemli aktarma organıdır. Motosiklet zincirlerinin ömrü vardır. Eğer iyi bakılmazsa o ömür çok kısalır. İyi bakılırsa ömrü uzar. İyi bakmak derken zincirin düzenli olarak yağlanması demektir. Bu yağlanma işlemi sürücüye, ortama, motorun sürüldüğü atmosfere ve sürdüğü tempoya göre değişmektedir. Eğer zincir kurumuşsa yağlanması gerekir. İki tip zincir vardır. Bunlar oringli ve oringsiz zincirlerdir. Oringsiz zincirler bisiklet zinciri gibi çok kısa ömürlü olmaktadır. Kopma olasılığı daha yüksektir. Özellikle uzakdoğudan gelmiş motosikletlerde ucuz diye bu zincire çok rastlanılmaktadır. Eğer iyi bir zincir istiyorsak oringli olması gerekir. Oring demek baklaların arasında oringler var demektir. Dolayısıyla metal metale sürtme yapmamaktadır. Daha da iyisi x-ringli olanıdır. Çarpı şeklinde baklaların aralarında lastik contalar vardır.
Zincirleri yağlamak için özel olarak üretilmiş ürünler vardır. Buna zincir spreyi denilmektedir. Bunların aynı zamanda hem yağ hem de yapışkan özelliği vardır. Normal bir yağ sürüldüğünde zincirden kayıp gider. Çünkü zincir döndüğünde etrafa saçma olasılığı vardır. Onun için yapışma özellikli spreyler kullanmak gerekir.
Zincir değişimi iki tiptir. Birincisi klipsli olan tiplerdir. Klipsi açtığınız zaman zincir kendiliğinden dökülmektedir. Bir de normalde klipsi olmayanlar vardır. Onlar için ayrı aparatlar mevcuttur. Bu aparatla zinciri sıkarak içindeki pini çıkartıyorsunuz.Böylelikle zincir çıkarılmaktadır. Bunun daha zor olanı ise arka jantı sökerek çıkartabilirsiniz.
Zincirin ömründe dikkat edilmesi gereken başka hususta dişlilerdir. Arkada ve önde bulunan dişliler zamanla zincirle beraber eskimektedir. Dişlerin profili bozulmaktadır. Böyle durumda zinciri de dişliyi de değiştirmek gerekir. Unutulmamalıdır ki zincirin ne kadar sarkması gerektiği ile ilgili ölçü vardır. 1,5-2 cm gibi o zaten motorun kataloğunda yazar. O germe işlemini düzenli olarak yapmak gerekir. Yoksa şanzımanın ömrünü bitirir.