ismail TOSUN
loading...

Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer? Nedenleri Nelerdir?

Göğüs ağrısında ilk önce altta yatan etkeni bulmak gerekir. Bu etken bulunduktan sonra göğüs ağrısı tedavisi edilebilir. Hiç bir zaman hiç bir göğüs ağrısı hastaneye gitmeyecek kadar önemsiz bir durum değildir. Özellikle 40 yaş üstü erkeler , sigara içenler, ek hastalığı olanlar (tansiyon, şeker hastaları vb) , ailede kalp krizi hikayesi olanlar, aile yakınlarında geçirilmiş enfarktüs ya da damar yırtılması gibi sorunu olan insanlar derhal acile gitmelidir. Burada yapılacak bir dizi test ile , muayene ve tetkiklerle hastanın göğüs ağrılarının sebepleri ortaya çıkar.  Eğer bu göğüs ağrısının sebebi koroner damar tıkanıklığı ise gidilen merkezde acil şartlarda anjiyografi uygulayarak buradaki koroner damara stent koyarak koroner damarı açarak tekrar  koroner damarı çalışır hale getirerek hastanın hayatı kurtarılabilir. Bu hasta eğer acile gitmez uzun sürece bırakılırsa ciddi hayati bir tehlike altında olunacaktır.

Yemek borusunda olan asit reflüsüne bağlı yıllarca süren ağrıyı önemsememek yıllar sonra beklenmedik özofagus kanseri, tedavisi çok zor hastalık olarak karşınıza çıkabilir. Dolayısıyla göğüs hastalıklarının hepsi ciddiye alınmalıdır. Zaten göğüs ağrısının ciddi olan kısmı hastayı hastaneye götürür. Hasta kendisini hemen acil merkeze atmak ister. Ancak göğüs ağrısı hafif hastaneye gitmemenizi söylüyorsa da siz en yakın zamanda göğüs hastalıkları uzmanına görünmeniz gereklidir.

Göğüs Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Göğüs ağrısı ile meme ağrısını birbirinden ayırmak gerekir. Göğüs ağrısı göğüs kafesi içerisinde olan kemiklerden, kaslardan başlayarak akciğer , kalp, yemek borusu, nefes borusu , buradaki bezeler, diyafram gibi organlardan kaynaklanan herhangi bir sorundan ortaya çıkabilir. Bunların başında ilk akla gelmesi gereken kalptir. Çünkü kalp krizinin ilk bulgusu göğüs ağrısı olabilir. Ama hastaların endişe etmemesi gerekir.

Göğüs ağrısı akciğer kanser %2 – 3 gibi düşük orandadır. Aort anevrizması, aort damarının yırtılması gibi bir başlangıcı  %1-2 gibi orandadır.  Bunun dışında % 30 oranında göğüs kafesini oluşturan kemiklerden ve kaslardan kaynaklanan ağrılarla olabilir.

Göğüs Ağrısının Tipinden Nedeni Anlaşılır Mı?

Göğüs ağrısının tipinden nedeni anlaşılabilir. Fakat hasta bunun tipi şuna uygun deyip tedaviyi geciktirme gibi bir durum doğru bir yaklaşım olamaz. Göğüs ağrısının tipi ne zaman başladığı, egzersiz sonrası olup olmadığı , otururken istirahatte olup olmadığı, en kadar sürdüğü, geceleri uyutup uyutmadığı, nereye yayılım gösterdiğine bakılarak göğüs ağrısının neden kaynaklandığı anlaşılabilir. Ancak bunun  kararını bir hekim vermelidir. Hasta benim göğüs ağrım şuna uyuyor deyip doktora gitmemesi veya acile başvurmaması doğru değildir.

Bu ağrılardan en acil ve hastanın en alarmda olup hemen hastaneye başvurması gereken durum kalp ağrısını çağrıştıran ağrı şeklidir. Burada ani başlayan göğüs ağrısı , ölüm korkusu, şiddetli terleme, çarpıntı ile birlikte olabilecek hastayı panikleten bir durum ortaya çıkar. Bu acilen hastaneye başvurması gerektiren bir durumdur. Ya da egzersiz,spor sonrasında, ağır yük kaldırma sonrasında ortaya çıkan ağrı aynı şekilde acile başvurulması gereken bir durumdur. Ama yavaş olan, çok uzun zamandır olan küçük küçük ağrılar, kas ağrısı ile ayırt edebiliyorsanız bu gibi durumlarda acil olarak hastaneye gitmek gerektirmez.

Sol Göğüste Ağrı Kalp Krizi Sebebi Midir?

Her sol göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi değildir. Çünkü sol göğüste bulunan diğer organlar sol göğüste ağrıya yol açabilirler. Ya da karın içerisindeki bir organın hastalığının yansıması sol göğüste olabilir. Sol göğüste ağrı dendiği zaman göğüste ağrının tipi, şiddeti, başlaması, egzersizle ilişkisi gibi durumlar göz önünde bulundurularak hastanın yaşı , altta yatan hastalıkları, patolojik durumları, hastalığa ait geçmişi bir araya getirilerek sonuca gidilir. Örneğin sol göğüs ağrısı %1-2 ihtimal akciğer kanseri olabilir. %1-2 ihtimal yemek borusu ile ilgili bir sorum olabilir. Mesela sık kusmaya bağlı olan ya da bir gece önce çok yüksek miktarda alkol almasına bağlı olan kusmalara bağlı özofagus yaralanmasının habercisi olabilir. Bu acil bir durumdur. Hastaya 24 saat içinde müdahale edilmesi gerekir. 24 saat içinde müdahale edilmiş hastalarla 24 saat  sonra müdahale edilmiş hastalar arasında yaşayabilme oranı son derece birbirlerinden farklıdır.

Sol göğüs ağrısı bir alarm bulgudur. Ama her zaman kalp hastalığı, damar tıkanıklığı bulgusu olmayabilir. Bunun için kola yayılma, çeneye yayılma, başlangıcı , ne şiddette ağrı olduğu beraberinde hastada tansiyon düşüklüğü olup olmadığı gibi bulgular göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Sol göğüs ağrısı önemlidir. Ama panik olup derhal yanlış bir müdahaleyi gerektirecek kadar bir durum değildir. Hasta ve doktor bunun bilincinde olmalıdır.

Göğüste Ağrı Hangi Kalp Sorunlarının Belirtileridir?

Göğüste ağrı , ağrının nasıl başladığı , nereye yayıldığı , ne tip ağrı olduğu göz önüne alınarak acil bir yaklaşım olan kalp olarak yaklaşmak gerekirken bunun en baş sebebi kalp damar darlığıdır. Yani koroner damarlarda darlık hastanın bir enfarktüse gidiyor olmasının başlangıcı olarak değerlendirilmelidir. Acile en sık kalp olarak yapılan başvuruların özellikle 40 yaşın üstünde erkekler, sigara içenler, yoğun stres altında çalışanlar , özellikle stresli bir dönemden geçenler de görülen ağrının önemli bir kısmı koroner damar tıkanması sebebi ile olur. Bu durumda bir göğüs merkezine anjiyografi yapılabilen veya orada oluşan pıhtıyı stent ile tedavi edebilen merkeze başvurulmalıdır.

Bunun dışında kalp kökenli ağrılardan acil yaklaşım gerektirmeyen ama yine kardiyoloğun gözetiminde tedavi edilmesi gereken durumlarda vardır. Örneğin kapak hastalığı da göğüs ağrısı yapabilir. Kalp zarının iltihabı da ağrı yapabilir. Kalpten çıkan damarın büyümesi de ağrı yapabilir. Yine acil ağrı sebebi % 1 civarı görüne ağrı sebebi kalpten çıkan ana damarın , aort damarın yırtılmasıdır. Bu durumda çok hızlı bir şekilde üst düzey merkezlere başvurarak tedavinin acilen başlatılması gerekir.