Epilepsi beyindeki sinir hücrelerinin zaman zaman anormal elektrik deşarjları sonucu ortaya çıkan klinik tablodur. Deşarjlarını EEG de görülebilir ama klinik özellikleri de hastanın nöbetleri şeklinde görülebilir.
Bu deşarjın ortaya çıktığı yer neresi ise o bölgenin görevi ne ise onunla ilgili klinik özellikleri görülür. Bunlar daha çok parsiyel epilepsi olarak değerlendirilir. Bir de beynin orta hat yapılarından kaynaklanan yaygın epilepsi denilen jeneralize epilepsi denilen grup içinde epilepsiler de vardır. Bunlar da ayrıca bir takım klinik özellikler gösterir. Bunlar ayırt edilmesi için hem klinik değerlendirme hemde EEG değerlendirmesi yapılmaktadır. Böylece bayıldım diyen kişi gerçekten epilepsi hastası ise bu özellikleri ayırt etmek gerekir.
Epilepsinin Nöbetler Dışında Belirtisi Var Mı?
Epilepsinin nöbet dışında belirtisi yoktur. Çünkü epilepsi diğer hastalıklar gibi değildir. Yani bir başlangıcı örneğin ateşli hastalık ile gelen bir şey söz konusu değildir. Epilepsi demek için önce nöbetin olması gerekir. Nöbet yoksa epilepsi denilmemektedir. Ya da bazıların kuşkulandığı gibi acaba benim çocukta epilepsi var mıdır? , başı ağrıyor bu epilepsi midir? diye bir çok kişi çocuklarını doktora götürüp EEG çektirmektedir. Halbuki böyle bir şey yanlıştır. Yani siz hiç bir zaman EEG de çıkan bir bozukluğu epilepsi olarak değerlendiremezsiniz. Çünkü 100 kişide normal sağlıklı kişilerde bile EEG çekilse 30 ‘u kadarında pataloji bulunabilir. Bu nedenle çok yanlış uygulanan bir şeydir. Hiç bir zaman nöbet yoksa ve hekim bunun nöbet olduğundan kuşkulanmıyorsa EEG çekilmesine gerek yoktur.
Bir hastada epilepsi var diyebilmek için bu kişinin epilepsiyi düşündürten bir takım klinik özelliklerinin ve yakınmalarının olması gerekir. Ya da bir başkası tarafından görülen yaşadığı bir olayı olması gerekir. Çünkü epilepsi hastası bilinç kaybı ile seyreden bir nöbet geçiriyorsa o anda kendini bilmediği için bunun farkına varmaz. Ancak bunu etraf fark edebilir. Dalmalar , otomatik hareketler , absürt hareket ve konuşmalar gibi durum olması gerekir. Böyle bir şey yoksa ve kişinin kendinde hissettiği bildiği bir şey yoksa o zaman epilepsi demek doğru değildir.
Epilepsi Hangi Hastalıklara Bağlı Olarak Ortaya Çıkar?
Epilepsi belirtiler grubu ya da bir takım bazı özelliklerin bir arada olduğu sendromdur. Bir nöbet olduğunda bunun başlangıç yaşı çocukluk çağında mı, erişkin yaşta mı , eşlik eden başka bir hastalığı var mı , ateş dahil olmak üzere örneğin çocuklarda menenjit hastalığı ile birlikte daha çok görülmektedir. Halk arasında havale denilen bir takım ateşli hastalıklar ile birlikte görülen bayılmalar olabilir. Ya da beyin tümörü dahil olmak üzere beyinde ve vücutta şeker azlığı ile ortaya çıkan bir takım uyarılmalar olabilir.
Yaş İlerledikçe Epilepsi Nöbetleri Azalır Mı?
Her epilepsi hastasında hiç bir zaman bu hastanın seyri şöyle olacaktır şu yaşında nöbet ortadan kalkacaktır veya sıklaşacaktır diye bir şey söz konusu değildir. Çünkü epilepsi nöbetlerini sıklaştıran, arttıran ya da ortaya çıkmasını uyaran bir takım nedenler vardır. Örneğin uykusuzluk, açlık, çok yoğun stres yaşanması, ateş, oksijen yetersizliği, şeker metabolizmasının bozukluğu gibi durumlar nöbetin uyarılmasına yol açar.
Bazı epilepsi tiplerinde daha fazla olmak üzere fotik uyaran denilen yanıp sönen arka arkaya gelen ışıklarda nöbetleri uyarabilir. O nedenle hiç bir hastada şu yaşta şu olacaktır diye bir şey yoktur. Ama rölanti epilepsi denilen çocukluk çağının selim türde nöbetleri vardır. Onlar 15-16 yaşlarında kendi kendilerine bile olsa düzelme gösterirler.
Epilepsiye Hangi Yaşlarda Sık Rastanır?
Epilepsi denildiği zaman anne karnında bile nöbet geçiren çocuk vardır. Doğduğu andan itibaren nöbet geçiren çocuklar vardır. Hayatın her döneminde herkes için nöbet geçirme riski vardır. Ama çocukluk çağında başlayan nöbetler biraz daha farklı özellikler gösterir. Örneğin 20 yaşından sonra başlayan bir nöbette beyinde tümör gibi ağırlıklı olaylar düşünülür ama çocukluk nöbetlerinde bunlar biraz daha genetik ağırlıklı veya metabolik ağırlıklı olabilir.