ismail TOSUN
loading...

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Sebepleri Nelerdir?

Çalışıyoruz, işteyiz veya bir toplantıdayız. Birden bire boynumuza bir ağrı girdi. Bütün neşemizi, hevesimizi kaçıran bir durumdur. Yaptığımız işten doğru dürüst verim almamaya başlarız. Bu gibi durumlarda eğer becerebiliyorsak mümkünse ışığı kapalı veya loş  olan bir odada kısa süreli bir istirahate çekilmekte fayda vardır. Sessiz sakin ışıksız bir ortam iyi gelecektir. Eğer becerebiliyorsak yanımızdaki kişilere boyun kaslarımızı ovdurtmak son derece faydalı olacaktır. Bunun dışında midemize dokunmayacak ve çok fazla yan etkisi olmayan bir takım ağrı kesiciler , kas gevşeticiler boynumuzu rahatlatacaktır. Sık sık boyun rahatsızlıklarından şikayeti olanlar mutlaka ceplerinde çok fazla zararı olmayan ağrı kesiciler taşımalı ve ağrı olduğu zaman içilmelidir. Eğer bu ilaçları almaz uzun süre bu ağrının devam etmesine sebep olursak o zaman istenmeyen bir takım başka hastalıklar ortaya çıkabilir.

Boyun Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Boyun ağrısında en sık rastlanılan sebep oradaki kasların tutulmasıdır. Boynun özellikle arkadan taşıyan ensemizdeki kaslar bir soğuğa maruz kaldığında veya bir şeylere çok üzüldüğünde , yorulduğumuzda o zaman ensede bir ağrı hissedilir. Boyun ağrısının en önemli nedeni budur. Eğer tedavi edilmezse buradaki kasların gerilmesi baş ağrısına yol açar. Bunun dışında baş dönmesi, unutkanlık, gün boyu yorgunluk, halsizlik gibi , gece uyusak bile hiç uyumamış gibi kalkma gibi belirtiler de bu boyundaki kasların ileri derecede gerilmesi sonucudur. Bu boyun kasların gerilmesi özellikle beynimize arkadan giden damarların gerilmesine yol açar. Böylece beyin yeterince beslenemez. Boyun ağrısına baş ağrısı da eklenir. Bir başka belirtiler de ortaya çıkar.

Boyun Ağrısından Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyız?

Eğer boyun ağrısı çok sık şekilde devam ediyorsa , bizi rahatsız ediyorsa , basit ağrı kesiciler işe yaramamaya başladıysa mutlaka beyin cerrahına başvurup neyimiz var kontrol ettirmek gerekir. Eğer boyun düzleşmesi veya oradaki kaslarda aşırı gerginlik varsa o zaman masaj tedavisi, fizik tedavi, nöral terapi gibi yöntemlerle rahatlatmak gerekir. Ayrıca suda yapılacak bir takım kol hareketleri , sırt üstü yüzmeler, masaj tedavileri de oldukça faydalıdır. Kaplıca tedavisi orayı sürekli sıcak tutmada son derece faydalıdır.

Bazen boyun fıtıkları bir takım ameliyat gerektiren durumların habercisi olabilir. Bir boyun fıtığı varsa ve bu boyun fıtığı ilerlemiş kolumuzda ileri derecede güç kaybı yaratıyorsa veya dengesizlik yaratıyorsa o zaman ameliyat olmakta yarar vardır.

Boyun Ağrısı Boyun Fıtığı Oluşmasına Neden Midir?

Sık sık çekilen boyun ağrıları bizi oldukça rahatsız etmektedir. Bu ağrıları zamanında tedavi ettirmezsek , ilgili doktora gitmezsek bu kasların tedavi olmasını , gevşemesini sağlamazsak oradaki gerilim omuriliği sıkıştırarak aradaki disk denilen yassıcıkların dışarı çıkmasına ve bunların fıtık oluşturarak kola giden sinirlere baskı yapmasına neden olur. Boyun ağrısı varsa ilk başta geç kalmayan tedaviye gitmek gerekir. Bu nedenle boyun ağrısı deyip boş vermemek gerekir. Mutlaka üzerine gidip zamanında tedavi ettirmek gerekir. Gecikme çok pahalıya mal olabilir.

Boyun Ağrısı Ne Zaman Ameliyat Gerektirir?

Boyun ağrısı bazen boyun fıtığının da belirtisi olabilir. Eğer bu ağrılar sürekli olarak devam ediyorsa özellikle boyun ağrısı ile geceleri uyanmaya başladıysak ağrı kolumuza vurmaya başladıysa kolumuzda güç kaybı ve uyuşukluk yaratıyorsa o zaman boyun fıtığından şüphelenmek gerekir. Bunun dışında boyundaki kanal daralmaları yani omuriliğin geçtiği omurga denilen yapının bir takım kireçlenme veya fıtık nedeni ile daralması sonucunda omuriliğin sıkışmasına yürümemizde bozulmaya yol açar. Dengesizlik oluşur yalpalayarak yürürüz. Bu gibi durumda da mutlaka ameliyat gerekir.

Üç şey çok önemlidir. Gece uyandırıcı ağrı, elimizden bir şeyler düşürecek kadar güçsüzlük veya uyuşukluk bunun dışında yürürken dengesizlik ameliyat nedenleridir.