ismail TOSUN
loading...

Bahçedeki güllerin bakımını nasıl yaparız?

 

Bahçe [highlight]güllerin[/highlight] bakımında sulama ile başlarsak eğer drenajı çok iyi olan bir toprak olması gerekir. Bitkinin altında bir sulama çanağı yapılırsa bitkiye sulama yaptıktan sonra suyun tam olarak bitkinin kökleri tarafından alınmasını ve sonra iyi drene  edilmiş toprak olacağı için bu topraktan yavaş yavaş bitkiyi terk etmesini sağlayarak bitkinin hızlı gelişimin başarmış oluruz. Bunun dışında gübreleme ile ilgili olarak özellikle bitkinin tomurcuğa geçtiği dönemde temmuz ayına kadar 3 defa suda eritilmiş gül şerbetinin bitki toprağına dökülmesini ve bunu yaparkende özellikle güneşin yavaş yavaş geçmekte olduğu öğleden sonrayı seçmeliyiz.

Gübrelemeyi de yaptıktan sonra bitkinin yeri ile ilgili çok önemli sorun karşımıza çıkmaktadır. [highlight]Gül [/highlight]tam olarak güneşi ve ışığı almak ister. Bunun dışında ağaç yakınlarında ,ağaç gölgesinde ve diğer güllerin çok yakın olduğu örneğin 1-1,5 mt yakınlık durumlarında bitki gölgede kalacağı ve kök gelişimini yeterince yapamayacağı için çok sağlıklı bir çiçeklenme yapamayacaktır. Özellikle gölgeli alanlardan uzak tutarak serbest bir alanda dikimi yapılmalıdır.

Ayrıca güllerin sürgün vermeye başladığı bahar yaza girerken ki dönemde gülün diplerinden koyu kırmızı yapraklar çıktığını görürüz. Bunların temizlenmesi hem bitkinin daha verimli çiçek açmasına hem de dallarının daha sağlıklı bir şekilde gelişmesine sebep olacaktır. Bu ihmal edilmemelidir. Bunun dışında güllerin dinlenmeye geçtiği , çiçeklerini azalttığı, yapraklarını yavaş yavaş dökmeye başladığı sonbahar sezonunda özellikle soğuk bölgelerde kar etkisi ile dallarının kırılıp istemediğimiz bir şekil almaması için tepeden 10 cm gene budama yapıp sonrada dona karşı bitkiyi korumak amacıyla İstanbul için mart sonu nisan başı gibi Ankara için mayıs ortasında topraktan 30-40 cm bazende 60 cm olabilecek şekilde derin budama yaprak [highlight]gülün [/highlight]bol çiçek vermesini sağlayacaktır.